Laat de stilte je raken... de Spaanse hoogvlakte

Laat de stilte je raken. Ga mee op reis. Samen, en soms op jezelf.
Je wilt in Spanje lopen, naar het westen, richting Santiago. Maar waar komen we aan? 
Feitelijk… gaan we onze weg andersom lopen. Meer naar onszelf.

In onze westerse wereld hebben we altijd een doel om te halen. We kijken op de klok, we denken aan de toekomst. Als een tijdlijn. Wat als je dit loslaat en het oosterse denken omarmt... het ritme van de natuur, de kringloop van de seizoenen waarin alles telkens terugkeert, de cirkel van het leven. Als een rituele weg-zonder-eind..

We gaan zwerven. En ons verwonderen over alles wat we zien. Heb je thuis niet al genoeg werkschema’s en koelkastlijstjes? Een goede reiziger heeft geen vastomlijnde plannen en neemt zich niet voor aan te komen, schreef Lao-Tze.

Deze timeout is een gift aan jezelf.

Reisinformatie

 

Deze 17-daagse reis was in 2019 van 30 april t/m 16 mei (zie foto's). Mogelijk weer in 2021 en op verzoek voor jouw groep van minimaal 5 personen. Eerstvolgende reis zie Camino for Forgotten Hearts.

​​Samen zwerven en deze unieke weg beleven op de mooiste en indrukwekkendste delen van de Camino Francés. We lopen in een groep van vijf tot zeven deelnemers. We vangen de reis aan over de weidse hoogvlakte, de Meseta, van Burgos naar Carrion de los Condes. Dan reizen we een eindje en gaan vanaf Astorga de koele bergen van Galicië in. We verblijven enkele dagen in Rabanal del Camino en lopen dan naar Ponferrada. We wandelen op minimaal 9 dagen, gemiddeld 17 km per dag, al moet je soms wat verder vanwege het onderdak. 

Samen en ook op jezelf
'Eigenlijk houd ik niet zo van groepsreizen', zei iemand me vorig jaar. En boekte vervolgens wel. Kijk, daar word ik nou blij van! Een groepsreis met mij betekent niet dat je dag in dag uit samen op zou moeten lopen. Als gids loop ik uiteraard op met wie dat wenst, maar je kunt je eigen tempo volgen. Soms wil je samen lopen, soms alleen. De ene dag is de andere niet. De een ontmoet graag veel nieuwe mensen, de ander beleeft de weg meer individueel. Bezinning en rituelen, zoals een stiltewandeling maken deel uit van de reis.


Prijzen
De prijs van deze 17-daagse reis was in 2019 €1.350,-.**
Wat is inclusief: 16 overnachtingen op slaapzalen of tweepersoonskamers, organisatie, begeleiding, meditaties en rituelen, Spaanssprekende reisleiding, persoonlijk advies over reizen en uitrusting, pelgrimspaspoort, klimaatcompensatie.

Wat is exclusief: reiskosten, consumpties, verzekeringen. Zie ook de Algemene voorwaarden

Wat je in totaal aan deze reis uitgeeft is heel persoonlijk. Prijsindicatie reiskosten rond de 250 euro. Maaltijden en consumpties (zie ook verder in de tekst)  ongeveer €25,- per dag. Het prijspeil in Spanje ligt gemiddeld zo'n 20 % lager dan in Nederland.


Overnachtingen
De overnachtingen zijn bij de reissom inbegrepen. Langs de Camino Francés is een zeer ruim aanbod aan accommodatie. Onze reis zal dan ook een rijke variatie kennen aan albergues, en een enkel pension of hotel. We overnachten in de kleinere, rustige herbergen met betrokken medewerkers. Hierbij staat voorop dat het rustige, sfeervolle plekken zijn met persoonlijk contact met de eigenaar of beheerder. Het boeken van uitsluitend privékamers is niet mogelijk. Ik streef er naar massale slaapzalen te vermijden, wel zijn er vaak kamers met bv. 8-12 bedden. Afhankelijk van eventuele drukte boek ik mogelijk enkele dagen vooraf onze slaapplaatsen, waar dat mogelijk is. Je rugzak draag je zelf. Daarom geef ik uitgebreid advies over wat je echt nodig hebt om mee te nemen. Zie de Paklijst

Zwerven of plannen..

Ik bied geen kant-en-klaar reisschema. Waar nodig boek ik van te voren, zoals de eerste overnachtingen. Daarmee hangt samen dat ik geen rugzakvervoer aanbied. Hiervoor zijn drie goede redenen: 1. We weten niet altijd waar we overnachten. 2. Op enkele pareltjes van de Camino - een aantal heel bijzondere plekken - kun je niet vooraf boeken. Dat wil je toch niet missen.. 3. Wat een goed gevoel alles wat je nodigt hebt zelf bij je te hebben. Wat fijn dat je geen laptop en beautycase en weet ik veel wat allemaal hoeft te laten vervoeren. Het gewicht van een rugzak draagt veel bij aan jouw natuurlijke loopritme. En als je die pas vindt heb je de minste pijntjes aan je lijf..

Reis, boeking en aanmelding

Indien per auto: We rijden via Poitiers (1e overnachting) naar Burgos (2e nacht) en gaan de dag er op lopen. 
Bij intekening ontvang je een vragenlijst en persoonlijk reisadvies + een paklijst (die staat ook op deze site).
Laat het vooral weten als je vragen hebt of een toelichting wilt! Het is altijd mogelijk vrijblijvend met mij een gesprek te hebben. Als je heel ver weg woont van Groningen overleggen we over de reiskosten. Sowieso... hou ik van appeltaart&goede koffie.

Fijn wandelweer

Noord-Spanje heeft veelal een aangenaam klimaat, maar in de zomer kan de hitte ook hier intens zijn. De beste wandelmaanden vallen dan ook in voor- en najaar. Bovendien vermijd je de drukke Spaanse vakantieperiode die ook op de Camino Frances altijd goed te merken is. Met temperaturen van boven de 20 graden is het vaak volop terrasweer. Maar er zijn soms ook wisselvallige dagen met (koude) wind en/of regen. Overleg met mij over de juiste uitrusting en kijk eens op de paklijst.
De mooiste wandeluren liggen tussen 7 en 13 uur. 's Morgens kan het nog donker zijn, het is fijn als het redelijk snel licht wordt op je wandeling. Maar extreem vroeg opstaan vanwege de warmte doe ik niet aan.
's Middags kan het ook in het najaar nog erg warm worden, en het koelt dan pas laat weer af. Het is prettig als je regelmatig tijd hebt in de herberg te zijn of rond te kijken in de plaats waar je overnacht. En soms is er zoveel te zien onderweg dat je wat later aankomt.

Je voeten...
Een dagelijkse wandeling van zo'n 15 kilometer is goed te doen, zeker als je na enige tijd gewend raakt aan het wandelritme. Het is wel aan te bevelen je uitrusting te testen thuis door een paar keer flinke wandelingen met je bepakking te maken, dan kun je nog aanpassingen doen. Of je je in zou moeten lopen, daarover zijn de meningen verdeeld, het kan een voordeel zijn. Belangrijker nog vind ik goede en ingelopen wandelschoenen, en voor gevoelige voeten (eigenlijk voor iedereen) Gehwol voetcreme gebruiken vanaf ruim een week voor vertrek.

Maaltijden en horeca
De Spaanse horeca is over het algemeen zeer gastvrij en kent een relaxte sfeer. Overal worden pelgrimsmenu's aangeboden, vergelijkbaar met dagmenu's. Prijs € 8-10,-. Het zijn drie gangen (inclusief wijn of water). De kwaliteit is wisselend, en voor vegetariërs is het aanbod in Spanje magertjes. Deze menu's zijn vaak weinig gevarieerd, daarom is een picknick, of een salade 's middags of 's avonds een welkome afwisseling. Als er inkoopmogelijkheden en een goede kookgelegenheid zijn bereiden we eventueel ook zelf maaltijden. Nog mooier is het als de hospitaleros je een maaltijd voorzetten. Vanwege de wisselende omstandigheden en voor je persoonlijke keuzevrijheid zijn maaltijden en overige consumpties dus niet bij de reissom inbegrepen. Reken voor je eigen uitgaven op rond de €25,- euro per dag.

Over duurzaam reizen
Reizen is niet duurzaam, maar we kunnen de milieubelasting wel verminderen. We nemen een aantal zaken in acht en ik ga ervan uit dat jij je hierin in principe kunt vinden. 
* Van de reissom compenseer ik €12,50 p.p. (ook voor mezelf) via de doordachte en goed gecontroleerde klimaatprojecten van FairClimateFund.

* Vliegen is de voornaamste vervuilingsbron bij reizen. Momenteel zie ik het reizen per trein nog niet als volwaardig alternatief. Het zou ons twee extra overnachtingen en een meerprijs van zeker 250 euro kosten. Soms reizen we per auto en dat zit qua milieubelasting tussen trein en vliegtuig in.
* We nemen altijd overal ons eigen afval weer mee. En soms neem ik wat mee van anderen!
* Lokale bronnen in Spanje hebben uitstekend water, ik weet ze te vinden. Neem je eigen waterflessen mee om die te vullen, in plaats van plastic wegwerpflesjes uit de winkel.
* We ondersteunen waar dat kan lokale ondernemers (overnachten, maaltijden, consumpties) en regionale consumptie. Ik boek altijd rechtstreeks overnachtingen en nooit via booking punt com en dergelijke sites. De zeer hoge kosten van deze systemen zijn voor zelfstandigen zeer onvoordelig.
* Het aanbod in vegetarisch, veganistisch en biologisch eten is sterk wisselend langs de Camino. Waar er mogelijkheden zijn benutten we die. Zelf vind ik het belangrijk weinig vlees te consumeren.

** NB Wijzigingen voorbehouden. Lees ook de Algemene Voorwaarden 

Foto-impressie mei 2019

camino frances walkwithsimon simon wijma
20170620_084634.jpg