• Simon Wijma

Lopen is stilstaanBezinning, wat is dat eigenlijk. Als ik mezelf zo’n vraag stel zoek ik altijd naar de bron in het woordenboek. Bezinning. Zin. Richting. Want zin is verwant aan ‘weg’ en aan het oudengelse sinnan: ‘reizen, streven, peinzen’. Mooi he?

Zingeving is natuurlijk verwant. Vaak draaien de grote vragen des levens hier om. Waarom besta ik? Waarom ben ik in deze wereld? En, ook heel belangrijk.. ‘Kan ik mezelf zin geven’.

In gesprek met mensen ben ik vaak al gauw met deze vraag bezig, of ik het nu uitspreek of niet. Wat drijft jou? Waar word jij tevreden van? Waarom, waarom.. omdat ik mezelf deze vraag ook vaak stel en omdat het veel over jou zegt.

Laatst zei ik tegen een goede vriendin: wat me drijft is dat ik de mensen wil raken. Met wat ik zeg, schrijf, zing. Ah, zei ze, dat is toch geen doel. Het is een gevolg. Ja ze had gelijk. Geen doel op zich. Het gebeurt of gebeurt niet. Maar wat betekent dat willen raken dan wel voor mij? Het geeft verbondenheid en beweging. Ik ben graag in verbinding met anderen en dat is wat samen buiten lopen vaak brengt. Als ik dat met zin kan verbinden word ik helemaal blij. En daarom maak ik (we) er ook meer van dan alleen wandelen. Lopen is stilstaan. Stilstaan bij wat om ons heen is. Wie om ons heen is. Lopen in stilte brengt dit. Je ervaart de aanwezigheid van anderen heel anders. Dieper. Niet meer kletsen over ‘wat doe jij’ en zo, maar.. die persoon doet hetzelfde als jij, is aanwezig. De stem valt weg maar ook de conventies. Je hoeft niets meer. En als vanzelf gaan je gedachten dan mee zwerven met je pad. Brengt je weg je inzichten voorbij het alledaagse. Geeft beweging want je staat stil bij wat je aan het doen bent. Je voelt dat je het soms anders wilt.

Kom het ervaren en luister naar de weg van de oude stenen. Sinnan klinkt ook wel wat Gronings…‘zin in’!

walk with simon .. wander with simon .. wonder with simon ..

Dagwandeling 6 april: https://www.depoortshop.nl/c-4676866/wat-de-oude-stenen-ons-vertellen/

Tiendaagse bezinningswandeling rond Nijmegen augustus: https://www.depoortshop.nl/c-4785017/loop-je-leven/

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven