Camino for Forgotten Hearts

 *naar verwachting in 2022 weer...* 

lopen in het gras.. laat me de aarde voelen

wind om mijn hoofd.. laat me vrijheid proeven

je stappen iets verderop.. voel me samen op weg

die eeuwenoude weg..  geeft me vleugels

hier wil ik zijnOnze Camino for Forgotten Hearts houdt in
 

* Twee weken zwerven over oude wegen in de prachtige natuur van Noord-Spanje
* Tijd en ruimte voor jezelf

* Vertraging, eenvoud, bezinning

* Begeleiding vanuit stilte en aandacht, maar ook speels ontdekken

* Tien wandeldagen op een rustige Camino, max. 20 km. per dag

* Vier overnachtingen op een privékamer

* Extra vrije dagen in Santiago en Muxia aan de oceaan
 

We lopen in een groep van 5 tot 8 deelnemers. We beginnen in Ourense en lopen via Santiago naar Muxia aan de oceaan. We wandelen op 10 dagen en hebben tweemaal een rustdag, 1 x in Santiago halverwege de reis en 1x in Muxia bij het eindpunt.  Gemiddeld wandelen we 18 km per dag. Soms is er een wat korter of langer traject, maar de maximale afstand is 22 km. voor een dag. 

Data en prijzen 
Van de volgende reis zijn de data nog niet bekend. Ik verwacht dat 2021 nog zoveel beperkingen geeft dat reizen op mijn manier in Spanje niet mogelijk is.
De prijs van deze 15-daagse reis was in 2020 rond de €1500,-. 
Wat is inclusief: 14 overnachtingen op slaapzalen en privékamers incl. ontbijt, organisatie, begeleiding door twee gidsen, meditaties, rituelen, oefeningen in lichaamsbewustwording, Spaanssprekende reisleiding, persoonlijk advies over reizen en uitrusting, pelgrimspaspoort, klimaatcompensatie.

Wat is exclusief: reiskosten, consumpties en warme maaltijden, verzekeringen.
Zie ook de Algemene voorwaarden.
 Download evt. de flyer via de knop hiernaast.

Wat je in totaal aan deze reis uitgeeft is heel persoonlijk. Prijsindicatie reiskosten ze onder 'De reis'. Reken voor je eigen uitgaven op 20 a 25 euro per dag. Het prijspeil in Spanje ligt gemiddeld zo'n 20 % lager dan in Nederland.
Bij intekening ontvang je een vragenlijst en persoonlijk reisadvies + een paklijst (die staat ook op deze site). Laat het vooral weten als je vragen hebt of een toelichting wilt! Het is altijd mogelijk vrijblijvend een gesprek te hebben. Als je heel ver weg woont van Groningen overleggen we over de reiskosten. Sowieso... houden we van appeltaart&goede koffie.

 

Samen en ook op jezelf
'Eigenlijk houd ik niet zo van groepsreizen', zei iemand me vorig jaar. En boekte vervolgens wel. Kijk, daar worden wij nou blij van! Een groepsreis met Walkwithsimon betekent niet dat je dag in dag uit samen op zou moeten lopen. Als gids lopen we uiteraard op met wie dat wenst, maar je kunt je eigen tempo volgen. Soms wil je samen lopen, soms alleen. De ene dag is de andere niet. De een ontmoet graag veel nieuwe mensen, de ander beleeft de weg meer individueel. Bezinning en rituelen, zoals stiltewandelingen maken deel uit van de reis.

De reis
Je boekt zelf tickets op het moment dat er een vertrekgarantie is afgegeven door Walkwithsimon. Je krijgt uiteraard uitgebreid advies hierover. Wij kunnen ook je boeking verzorgen, dit kost 30 euro p.p. (trein) of 50  euro p.p. (vliegen).

* Trein van Nederland naar Ourense en terug vanaf Santiago. Wij zorgen voor vervoer van en naar de stations in Spanje. Je overnacht tweemaal op de Frans-Spaanse grens, op loopafstand van het station. Prijsindicatie trein 420 euro NB dat is inclusief de noodzakelijke 2 extra overnachtingen.

* Vliegen van Schiphol naar Santiago. Trein Santiago-Ourense. Terugreis bus of brengen door ons naar vliegveld (20 euro p.p.). Prijsindicatie vanaf 180 euro + je vervoer naar Schiphol.
 

Overnachtingen
De 14 overnachtingen (tijdens de wandeling, dus niet op heen- en terugreis) zijn bij de reissom inbegrepen. Langs de Camino is een ruim aanbod aan accommodatie. Onze reis zal dan ook een rijke variatie kennen aan albergues, en een enkel pension of hotel. We overnachten in de kleinere, rustige herbergen met betrokken medewerkers. Hierbij staat voorop dat het rustige, sfeervolle plekken zijn met persoonlijk contact met de eigenaar of beheerder. Het boeken van uitsluitend privékamers is niet mogelijk. Vier overnachtingen zijn sowieso op een eigen kamer. We streven er naar massale slaapzalen te vermijden, wel zijn er vaak kamers met bv. 8-12 bedden. Afhankelijk van eventuele drukte boeken wij enkele dagen vooraf de slaapplaatsen, waar dat mogelijk is.


Fijn wandelweer
Noord-Spanje heeft veelal een aangenaam klimaat, maar in de zomer kan de hitte ook hier intens zijn. De beste wandelmaanden vallen dan ook in voor- en najaar. Bovendien vermijd je de drukke Spaanse vakantieperiode die ook op de Camino altijd goed te merken is. Met temperaturen van boven de 20 graden is het vaak volop terrasweer. Maar er zijn soms ook wisselvallige dagen met (koude) wind en/of regen. Overleg met ons over de juiste uitrusting en kijk eens op de paklijst.
De mooiste wandeluren liggen tussen 7 en 13 uur. 's Morgens kan het nog donker zijn, het is fijn als het redelijk snel licht wordt op je wandeling. Maar extreem vroeg opstaan vanwege de warmte doen we niet aan.
's Middags kan het ook in het voorjaar al wel erg warm worden, en het koelt dan pas laat weer af. Het is prettig als je regelmatig tijd hebt in de herberg te zijn of rond te kijken in de plaats waar je overnacht. En soms is er zoveel te zien onderweg dat je wat later aankomt.

 

Maaltijden en horeca
De Spaanse horeca is over het algemeen zeer gastvrij en kent een relaxte sfeer. Overal worden pelgrimsmenu's aangeboden, vergelijkbaar met dagmenu's. Het zijn drie gangen (inclusief wijn of water) voor rond de 10 euro. De kwaliteit is wisselend, en voor vegetariërs is het aanbod in Spanje magertjes. Deze menu's zijn vaak weinig gevarieerd, daarom is een picknick, of een salade 's middags of 's avonds een welkome afwisseling. Als er inkoopmogelijkheden en een goede kookgelegenheid zijn bereiden we eventueel ook zelf maaltijden. Nog mooier is het als de hospitaleros, de herbergiers, je een maaltijd voorzetten. Vanwege de wisselende omstandigheden en voor je persoonlijke keuzevrijheid zijn maaltijden en overige consumpties dus niet bij de reissom inbegrepen (behalve het ontbijt).

 

Je voeten...
Een dagelijkse wandeling van zo'n 15 kilometer is goed te doen, zeker als je na enige tijd gewend raakt aan het wandelritme. Het is wel aan te bevelen je uitrusting te testen thuis door een paar keer flinke wandelingen met je bepakking te maken, dan kun je nog aanpassingen doen. Of je je in zou moeten lopen, daarover zijn de meningen verdeeld, het kan een voordeel zijn. Belangrijker nog vind ik goede en ingelopen wandelschoenen, en voor gevoelige voeten (eigenlijk voor iedereen) Gehwol voetcreme gebruiken vanaf ruim een week voor vertrek.
Je rugzak draag je zelf. We letten heel goed op wat we meenemen en daar krijg je vooraf ook persoonlijk advies van ons over. Wat een goed gevoel alles wat je nodigt hebt zelf bij je te hebben. Wat fijn dat je geen laptop en beautycase en weet ik veel wat allemaal hoeft mee te slepen.. Het gewicht van een rugzak draagt veel bij aan jouw natuurlijke loopritme. En als je die pas vindt heb je de minste pijntjes aan je lijf..

Over duurzaam reizen
Reizen is niet duurzaam, maar we kunnen de milieubelasting wel verminderen. We nemen een aantal zaken in acht en we gaan ervan uit dat jij je hierin in principe kunt vinden. 
* Van de reissom compenseert Walkwithsimon €12,50 p.p. (ook voor de reisleiders) via de doordachte en goed gecontroleerde klimaatprojecten van FairClimateFund.

* Reizen per trein naar Noordwest Spanje is nog niet bepaald goed geregeld. De flitsende hogesnelheidstreinen zien we hier nog even niet en de aansluiting Frankrijk-Spanje is niet optimaal. Het kost twee extra overnachtingen en vaak een forse meerprijs ten opzichte van vliegen of auto.

* We nemen altijd overal ons eigen afval weer mee. En soms neemt Simon wat mee van anderen..
* Lokale bronnen in Spanje hebben uitstekend water, we weten ze te vinden. Neem je eigen waterflessen mee om die te vullen, in plaats van plastic wegwerpflesjes uit de winkel.
* We ondersteunen waar dat kan lokale ondernemers (overnachten, maaltijden, consumpties) en regionale consumptie. Walkwithsimon boekt altijd rechtstreeks overnachtingen en nooit via booking punt com en dergelijke sites. De zeer hoge kosten van deze systemen zijn voor zelfstandigen zeer onvoordelig.
* Het aanbod in vegetarisch, veganistisch en biologisch eten is sterk wisselend langs de Camino. Waar er mogelijkheden zijn benutten we die. Zelf vinden we het belangrijk weinig vlees te consumeren.

* NB Wijzigingen voorbehouden. Lees ook de Algemene Voorwaarden 

Wat is Forgotten Hearts?
Deze reis 
wordt je aangeboden door Simon Wijma en Marjan Borgers. Wij werken samen onder de naam Forgotten Hearts en bieden je dagworkshops, een jaargroep, bezinningswandelingen en reizen. Marjan is lichaamsgericht trainer en therapeut. Haar website is www.jezelf.nu

20181208_143050_4.jpg
hartje blaadje.jpg
20191003_105654(1).jpg